آموزش پی ال سی دلتا-جلسه دهم-دستورات مقایسه کننده

در این قسمت از سری آموزش های پی ال سی دلتا، با دستورات مقایسه کننده و کاربرد آنها در پی ال سی دلتا آشنا شده و با چند مثال کاربردی در صنعت آن ها را برای شما توضیح خواهیم داد.

در پروسه های صنعتی در خیلی مواقع نیاز به دستورات مقایسه کننده داریم. برای مثال زمانی میخواهیم اگر دمای کوره از حدی بیشتر شد مشعل خاموش گردد. یا در پروسه ای اگر تعداد ورودی های سیستم بیش از مقداری شد آژیر خطر به صدا در آید. در اینگونه موارد چاره ای جز استفاده از دستورات مقایسه کننده نداریم.

۱- دستورات مقایسه ای بر مبنای LD:

برای استفاده از این دستورات باید در قسمت API Name  در Application instructions نام دستورات که به شرح زیر است را تایپ نمایید. همچنین میتوانید با دبل کلیک روی صفحه در پنجره ای که باز میشود نام دستور را نوشته و دستور را فراخوانی کنید:

آموزش دستورات مقایسه کننده در WPLSoft دلتا

نام دستورات مبتنی بر LD:

  • LD=
  • LD<
  • LD>
  • LD<>
  • LD<=
  • LD>=

برای درک دستورات مقایسه ای مثال زیر را در نظر بگیرید:

پارکینگی را در نظر بگیرید که ظرفیت آن ۱۰ خودرو میباشد. در ورودی پارکینگ سنسور X0 تعبیه شده تا تعداد خودروهای ورودی را بشمارد. در خروجی، سنسور X1 تعداد خودروهای خروجی را میشمارد.

در صورتی که تعداد خودروهای باقی مانده در پارکینگ، از ۱۰ خودرو کمتر باشد، خروجی Y0 که به تابلوی “وارد شوید” متصل است فعال میشود.

در صورتی که تعداد خودروهای موجود در پارکینگ مساوی یا بیشتر ۱۰ بود خروجی Y1 که به تابلوی “ظرفیت تکمیل است” متصل است فعال شود.

دستور LD در پی ال سی دلتا

۲- دستور CMP

برای فهمیدن طرز کار این دستور به مثال زیر توجه کنید.

در صورتی که مقدار داخل رجیستر D0 کمتر از عدد ثابت تعیین شده (k10) باشد خروجی اول فعال میشود.

درصورتی که مقدار داخل رجیستر D0 برابر k10 باشد خروجی دوم و در صورتی که بیشتر باشد خروجی سوم فعال میگردد.

دستور CMP در wplsoft دلتا

برای مثال در بالا مقدار داخل رجیستر ۵ شده و خروجی دوم فعال شده است.

نکته: در دستور CMP فقط خروجی Y0 را انتخاب میکنیم اما در نظر داشته باشید که این دستور دو خروجی بعد از Y0 یعنی Y1 و Y2 را نیز اشغال میکند.

همچنین همانطور که در برنامه میبینید از حافظه M1000 استفاده نموده ایم. این یک حافظه خاص است که بعد از ران شدن PLC  فعال شده و همیشه فعال باقی میماند.

۳- دستور ZCP

همانند دستور CMP است با این تفاوت که در یک ناحیه عمل میکند. در دستور CMP زمانیکه مقدار رجیستر با عدد معین مساوی میشد خروجی دوم فعال میگردید. اما در دستور ZCP اگر مقدار درون رجیستر درون بازه ای واقع شد خروجی دوم فعال میگردد. به مثال زیر توجه کنید:

دستور CZP در wplsoft دلتا

در مثال بالا اگر مقدار رجیستر D0 کمتر از ۱۰ باشد، حافظه M0، اگر بین ۱۰ تا ۱۰۰ باشد حافظه M1 و اگر بزرگتر از ۱۰۰ باشد حافظه M2 فعال میگردد.

قسمت های دیگر آموزش پی ال سی دلتا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up