انواع فیوز و کاربرد آن ها

فیوز چیست؟

فیوز چیست؟

برای حفاظت از تجهیزات الکتریکی از قبیل سیم ها ، کابل ها ، کابل ها ، دستگاه های اندازه گیری، ترانسفور ماتورها، ماشین های الکتریکی و دیگر مصرف کننده ها در برابر اتصال کوتاه و جریان اضافی یا اضافه بار ، و همچنین تامین ایمنی در صورت اتصال کوتاه بین فاز و نول از وسیله ای به نام فیوز استفاده می شود .

فیوز یک وسیله حفاظتی است که در ابتدای مسیر جریان فازهای مختلف یک مدار الکتریکی ، به صورت سری قرار  می گیرد .

تاریخچه

در زمان‎های بسیار دور، فیوز چیزی به‌ جز یک سیم ساده نبود. اولین فیوز محصور شده (در بسته) در سال 1890 توسط ادیسون ساخته شد. پس‌ از آن فیوز در انواع مختلفی تولید شد.

دسته بندی فیوزها از نظر زمان قطع:

فیوز تندکار:

فیوز تندکار در کوتاه ترین زمان ،پس از رخداد اتصال کوتاه ارتباط مصرف کننده را از برق قطع می کند . به همین دلیل از این نوع فیوز در مصارف روشنایی استفاده می شود

فیوز کندکار:

این فیوز، نسبت به فیوز تندکار، زمان قطع بیشتری دارد در مدت زمان بیشتری نسبت به فیوز کندکار پس از رخداد اتصال، مصرف کننده را از برق قطع می کند. فیوز کندکار معمولا برای راه اندازی موتورهای الکتریکی به کار می رود، زیرا موتورها در آغاز راه اندازی جریان زیادی از شبکه برق می کشند و پس از آن، شدت جریان به سطح جریان نامی کاهش می یابد.

فیوزها بر حسب مقدار ولتاژ و مکانیزم عمل :

  • فیوز حرارتی ذوب شونده یا فیوز فشنگی
  • فیوز آلفا یا اتوماتیک
  • فیوز مینیاتوری
  • فیوز کاردی یا چاقوئی
  • فیوز شیشه ای
  • فیوز کارتریج

فیوز حرارتی ذوب شونده یا فیوز فشنگی :

فیوزهای فشنگی از سه بخش پایه فیوز ، بدنه استوانه ای یا فشنگ و کلاهک شیشه دار تشکیل شده اند.در داخل بدنه استوانه ای یا همان فشنگ نوار فلزی ذوب شونده که از جنس آلیاژ مخصوص و گاهی از جنس نقره است قرار می گیرد.اطراف این نوار را از کوارتز فشرده  پر می کنند که باعث خنک شدن سیم ذوب شونده و جلو گیری از ایجاد جرقه  در داخل فیوز می گردد تا هنگام عبور جریان، سیم بیش از اندازه گرم نشود.

* ترمیم فیوز فشنگی پس از ذوب شدن سیم حرارتی آن ، خلاف مقررات ایمنی است.

فیوز فشنگی

فیوز آلفا ( اتوماتیک ) :

فیوز اتوماتیک یا آلفا نوعى فیوز خودکار است که عبور جریان بیش از حد مجاز از آن باعث قطع مدار مى شود؛ اما مى توان دوباره شستى آن را به داخل فشرد تا ارتباط برقرار گردد. بعضى از فیوزهاى خودکار دو عمل جریان زیاد و بار زیاد را در مدارها کنترل مى کنند؛ اما پس از قطع شدن، باید پس از مدت کمى دوباره شستى مربوط به آن را فشار داد تا مدار را وصل کند به عبارتی این فیوزها یکبار مصرف نیستند .

* در فیوزهاى اتوماتیک دو عنصر مغناطیسى و حرارتى وجود دارد. اولى اتصال کوتاه یا جریان زیاد و دومى (بى متال) بار زیاد (افزایش جریان تدریجى) را قطع مى کند.

فیوز الفا یا اتوماتیک

فیوز مینیاتورى Miniature circuit breaker – MCB 

نوعى فیوز اتوماتیک است که از نظر ساختمان داخلى به فیوز آلفا شباهت دارد و از سه قسمت رله مغناطیسى (رله جریان زیاد زمان سریع برای قطع مدار در شرایط اتصال کوتاه)، رله حرارتى یا رله بى متال (رله جریان زیاد تأخیرى برای قطع مدار در شرایط اضافه بار) و کلید تشکیل شده است. این مجموعه را کلید مینیاتورى نیز مى نامند.

* این فیوزها در استاندارد  VDEقدیم با دو حرف L و G نامگذارى مى شدند که حرف L نشان دهنده ى فیوز تندکار و در مصارف روشنایى به کار می رفت و حرف G کندکار و در راه اندازى موتورها استفاده مى شد. امروزه در استاندارد IEC  نوع تندکار با حرف B و نوع کندکار با حرفC نشان داده مى شود. این فیوزها در انواع تک فاز و سه فاز ساخته مى شوند.

* فیوزهای مینیاتوری از رنج ۲ تا ۶۳ آمپر در بازار موجودند.

* فیوزهای مینیاتوری به صورت تکی ، دوتایی و سه تایی در بازار موجودند .

* برای نصب این فیوزها به ریل های مینیاتوری نیاز است .

* جریان نامی این فیوزها به همراه حرف L یا B (تندکار) و یا حرف G یا C ( کندکار) بر روی بدنه آن ها مشخص می شود و نیازی به کدهای رنگی ندارند .

مانند : B10 یا L10 که یک فیوز مینیاتوری تندکار با جریان نامی ۱۰A است و یا  C20یا G20 که یک فیوز مینیاتوری کندکار با جریان نامی ۲۰A می باشد .

جهت کسب اطلاعات بیستر درباره فیوزهای مینیاتوری میتوانید مقاله مشخصات روی فیوز مینیاتوری را مطالعه نمایید.

فیوز مینیاتوری

فیوز کاردی یا چاقویی:

فیوز های کاردی یا چاقویی جزء فیوزهای فشار قوی هستند و برای حفاظت ترانسفورماتورهای توزیع و در انواع تابلوهای برق و در شبکه های با توان زیاد استفاده می شود.

فیوز های کاردی دارای مزایای زیادی می باشند، این فیوز ها دارای سرعت عملکرد بالایی می باشند،تعویض سریع ،قیمت مناسب این فیوز ها به نسبت کاربردش،کاهش چشمگیر در تلفات سیستم های الکتریکی می باشد که این مزایا باعث شده در سطح وسیعی در صنعت مورد استفاده قرار گیرد.

فیوز کاردی یا چاقویی

 فیوز های فشار قوی:

فیوز های فشار قوی در سیستم های جریان برق متناوب و فرکانس 50 و 60 هرتز کار می کنندو ولتاژ آن ها بالای 1000 ولت است.

فیوز های فشار قوی به دو دسته تقسیم می شوند:جریان های محدود و جریان های نامحدود.

فیوزهای فشار قوی

فیوز شیشه ای :

فیوزهای شیشه ای عموما در مسیر برق ورودی دستگاه ها و برای حفاظت مدارات آن در برابر ایرادات احتمالی استفاده میشود

از فیوز های شیشه ای عموما در ورودی اصلی تغذیه دستگاه های برقی ، الکترونیکی استفاده میشود .

فیوزهای شیشه ای ظرفیت قطع پائینی دارند یعنی زمانی که ولتاژ یا جریان زیاد باشد، المان فیوز ذوب می شود. بنابراین برای استفاده در وسایل و تجهیزاتی که مقدار جریان زیاد است مناسب نمی باشند.

در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر درباره فیوزهای شیشه ای می توانید مقاله کاربرد فیوز شیشه ای را مطالعه نمایید.

فیوز شیشه ای

6 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up