آموزش پی ال سی S7-1200-جلسه دهم-آموزش تایمرها و کاربرد آن ها در پی ال سی S7-1200 زیمنس

نحوه کار تایمرها در PLC S7-1200 زیمنسدر این قسمت از سری آموزش های پی ال سی S7-1200 زیمنس، با نحوه کار تایمرها و کاربرد آنها در پی ال سی S7-1200 آشنا شده و با چند مثال کاربردی در صنعت آن ها را برای شما توضیح خواهیم داد.

تایمر TP و نحوه عملکرد آن

این تایمر به این صورت عمل می کند که وقتی ورودی ای که به این تایمر متصل است فعال شود، این تایمر به مدت زمانی که درون تایمر تعریف شده است خروجی را فعال می کند. پس از پایان زمان تعریف شده در تایمر، خروجی غیرفعال می شود. و فقط وقتی که ورودی ای که به تایمر متصل است غیرفعال شود، مدت زمان موجود در تایمر reset می شود و اگر دوباره ورودی را فعال کنیم مانند قبل خروجی را به مدت زمان تعریف شده در تایمر روشن نگاه می دارد. در عکس زیر نحوه عملکرد این تایمر برای شما نمایش داده شده است:
عملکرد تایمر TP در تیاپورتال
این تایمر در پنجره Instructions، از منوی Basic Instructions در قسمت Timer operations با نام TP قرار دارد.
مثال: می خواهیم در اتوماسیون صنعتی زیمنس برنامه ای بنویسیم که هنگام فعال شدن ورودی، خروجی به مدت 5 ثانیه فعال شود و سپس پس از 5 ثانیه خروجی خاموش شود.
حل: اول نیاز به تعریف یک ورودی و یک خروجی داریم که آن ها را با کنتاکت باز و یک assignment و یا همان کویل ایجاد کرده و کنتاکت را به ورودی i0.0 و assignment را به خروجی q0.0 متصل می کنیم. سپس بین این دو یک تایمر از نوع TP قرار داده که هنگام اضافه کردن تایمر با پنجره زیر رو به رو خواهید شد:
تایمر TP در پی ال سی s1200 زیمنس
در این پنجره نیاز به تغییر خاصی نیست و روی گزینه Ok کلیک کنید تا تایمر اضافه شود.
نکته: نام تایمر به صورت خودکار توسط برنامه ایجاد می شود و نیاز نیست آن را به جایی متصل کنید یا نامی برای آن تعریف کنید.
بعد از اضافه کردن تایمر، برنامه ما به صورت زیر می شود:
همانطور که در عکس بالا می بینید در پایین تایمر دو قسمت PT و ET وجود دارند که باید آنها را مقدار دهی کنیم. در این قسمت از آموزش ما فقط با قسمت PT کار داریم و نیاز نیست در قسمت ET آن چیزی قرار دهیم و آن را خالی رها می کنیم.
در قسمت PT تایمر مدت زمان تایمر به میلی ثانیه وارد می شود. چونکه در این مثال ما می خواهیم خروجی 5 ثانیه فعال باشد و واحد تایمر برحسب میلی ثانیه است، باید عدد 5000 را در قسمت PT وارد کنیم که بعد از وارد کردن آن عدد نرم افزار TIA Portal یکسری اطلاعات نیز به آن اضافه می کند که به صورت زیر می شود:
حال اگر برنامه را شبیه سازی کنید می بینید وقتی که ورودی را فعال می کنید، خروجی به مدت 5 ثانیه فعال شده سپس غیرفعال می شود در حالتی که حتی ورود هنوز فعال است و این بخاطر استفاده از تایمر از نوع TP می باشد.
می توانیم با استفاده از پالس های بالارونده مثال بالا طوری طراحی کنیم که وقتی ورودی فعال شد 1 پالس به تایمر فرستاده شود و اگر ورودی در هنگام شمردن تایمر غیرفعال شد هیچ تاثیری در عملکرد تایمر و فعال شدن خروجی نداشته باشد. که با استفاده از بلوک پالس بالارونده P_TRIG مثال ما به صورت زیر می شود:

تایمر TON و نحوه عملکرد آن

تایمر TON مانند همان تایمر TP می باشد با این تفاوت که تایمر TON به این صورت عمل می کند که وقتی ورودی فعال شود، خروجی بعد از طی شدن زمان مشخص شده در تایمر TON شروع به کار می کند و پس از غیرفعال شدن ورودی، خروجی نیز غیرفعال می شود. در عکس زیر نحوه عملکرد این تایمر برای شما نمایش داده شده است:
حال مثال بالا را به استفاده از تایمر TON پیاده سازی می کنیم که به صورت زیر می شود:
حال در این مثال اگر ورودی را فعال کنیم بعد از طی شدن 5 ثانیه که در تایمر TON مشخص کرده خروجی فعال شده و هنگامی که ورودی را غیرفعال کنیم خروجی نیز غیرفعال می شود.

تایمر TOF و نحوه عملکرد آن

نحوه عملکرد این تایمر به این صورت است که وقتی ورودی را فعال کنیم، خروجی همزمان با ورودی فعال می شود و وقتی که ورودی را غیرفعال کنیم تایمر TOF شروع به شمردن می کند و پس از پایان زمان تعریف شده در آن تایمر خروجی را غیرفعال می کند. در عکس زیر نحوه عملکرد این تایمر برای شما نمایش داده شده است:
تایمر TOF در پی ال سی زیمنس تتیاپورتال
و مثالی که در بالا طراحی کردیم با استفاده از تایمر TOF به صورت زیر می شود:
همانطور که در عکس بالا می بینید اگر ورودی را فعال کنیم، خروجی نیز همزمان با آن فعال شده و هنگامی که ورودی را غیرفعال کنیم تایمر به مدت 5 ثانیه شروع به شمردن می کند و پس از آن 5 ثانیه خروجی را غیرفعال می کند.

تایمر TONR و نحوه عملکرد آن

این تایمر به این صورت عمل می کند که اگر درهنگام شمردن تایمر ورودی غیرفعال شود زمان موجود در تایمر متوقف شده و اگر ورودی دوباره فعال شود از ادامه همان زمان شروع به شمردن می کند تا زمان تعریف شدن آن پایان یابد. که این تایمر یک قسمت اضافه نسبت به بقیه تایمرها دارد که آن R می باشد و آن را باید به ورودی ای که می خواهیم خروجی را غیرفعال کنیم وصل می کنیم. در عکس زیر نحوه عملکرد این تایمر برای شما نمایش داده شده است:
تایمر TONR در پی ال سی زیمنس
مثالی که در بالا طراحی کردیم با استفاده از تایمر TONR به صورت زیر طراحی می شود:
در مثال بالا اگر ورودی را فعال کنیم بعد از شمرده شدن زمان موجود در تایمر خروجی فعال شده و اگر ورودی را غیرفعال کنیم خروجی بازهم روشن می ماند. اگر بخواهیم خروجی را غیرفعال کنیم باید با ورودی ای که به قسمت R تایمر TONR متصل کردیم آن را غیرفعال کنیم. اگر هنگام شمردن تایمر ورودی را غیرفعال کنیم که هنوز خروجی روشن نشده است، زمان شمرده شده در تایمر متوقف شده و اگر ورودی را دوباره فعال کنیم تایمر از زمانی که متوقف شده بود شروع به شمردن کرده و سپس خروجی را فعال می کند.

آموزش از صفر تا صد محصولات اتوماسیون DELTA

آموزش پی ال سی دلتا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up