آموزش پی ال سی دلتا-جلسه هشتم-تایمر TIMER

زمان سنج ها TIMER :

کاربرد تایمرها در صنعت بسیار گسترده است. به گونه ای که برای انجام یک یا چند عمل به یک مدت زمان مناسب احتیاج دارید و یا برای انجام عملیاتی در یک فرآیند نیاز به یک وقفه زمانی دارید.

هر تایمر، 16 بیت از حافظه های CPU را اشغال می کند. عملکرد تایمرها و نحوه محاسبات زمان آن ها بر حسب سه واحد 100ms-10ms-1ms است که روش شمارش در تایمرها به صورت صعودی است. می توان مقدار تنظیم زمان (Set Value)

برای تایمر را در K و D مشخص نمود. عدد واقعی تایمر از ضرب واحد تایمر در مقدار تنظیم شده (SV) بدست می آید.

زمان واقعی= واحد تایمر × تنظیمات (SV)

نکته : برای اختصاص دادن عدد ثابت، از K به عنوان Set Value استفاده می شود و برای اختصاص عدد به صورت غیر مستقیم از حافظه D استفاده می شود.

Tn : شماره تایمر

SV : بارگذاری مقدار شمارش تایمر

هر گاه پایه تایمر فعال شود، تایمر از مقدار صفر شروع به شمارش می کند، بعد از رسیدن به مقدار SV، دیگر اضافه نمی شود و بر روی همان مقدار ثابت می ماند و بیت تایمر فعال می شود. هر زمان پایه تایمر غیر فعال شود (ورودی تایمر صفر شود) تایمر خاموش خواهد شد.

عدد ثابت: گاهی مقدار تایمر یک عدد ثابت میباشد که در این صورت مقدار Sv را برابر K قرار میدهیم. در دلتا K همواره عدد ثابت است. اما گاهی نیاز است که مقدار تایمر یک عدد خاص نباشد برای مثال مقدار آن را از طریق کاربر توسط HMI تعیین کنیم. در این صورت مقدار Sv را برابر D قرار میدهیم که یک رجیستر حافظه میباشد و در اموزش های بعد درباره‌ی آن بیشتر توضیح میدهیم. در اینجا چون ما میخواهیم خروجی بعد از 15 ثانیه روشن شود درنتیجه مقدار Sv یک عدد ثابت یا K میباشد.

آدرس تایمر: در هر PLC دلتا تعدادی تایمر در نظر گرفته شده است که با توجه به منوال هر PLC باید آدرس مناسبی را در این قسمت قرار دهید. برای مثال در PLC دلتا سری ۱۴SS2:

همانطور که میبینید در PLC دلتا سه نوع با سه ضریب متفاوت وجود دارد:

۱- تایمر با ضریب ۱۰۰ms ( اگر فلگ M1028 روشن باشد تایمر  T64 تا T126 با ضریب ۱۰ms میشود)

۲- تایمر با ضریب ۱۰ms ( اگر فلگ M1038 روشن باشد تایمر T200 تا T245 با ضریب ۱ms میشود)

۳- تایمر با ضریب ۱ms

همانطور که در فایل منوال میبینید این PLC دارای ۲۵۶ تایمر از ۰ تا ۲۵۵ میباشد. هر کدام از این تایمرها دارای ویژگی‌هایی هستند که توجه به آن ها ضروری است. برای مثال تایمر صفر تا ۱۲۶ دارای ضریب ۱۰۰ms هستند بدین معنی که تایم واحد برای این تایمر ۱۰۰ms میباشد و برای داشتن ۱ثانیه تایم ما باید مقدار تایمر را برابر ۱۰ قرار دهیم.
مقدار تایمر: طبق توضیح بالا رفتار میکنیم. چون ما در اینجا تایمر T0 را انتخاب کرده ایم بنابراین برای داشتن تایم ۵ ثانیه باید مقدار تایمر را برابر ۵۰ قرار دهیم. حال برنامه را طبق شکل زیر مینویسیم:

همانطور که مشاهده میکنید بعد از اینکه مقدار تایمر ۵۰ یا همان ۵ثانیه شد تیغه‌ی تایمر بسته شده و خروجی آن فعال میشود. درنتیجه خروجی ما که همان Y0 هست را روشن میکند.

نکته: با قطع شدن ورودی تایمر، مقدار تایمر صفر میشود یعنی تا ورودی تایمر فعال است تایمر زمان را میسنجد.

مثال :

برای صفر کردن تایمر میتوانیم از دستور RST استفاده کرده و مقدار تایمر را صفر کنیم.

با فعال کردن شاستی X1 مقدار حافظه و تایمر صفر میشود.

قسمت های دیگر آموزش پی ال سی دلتا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up